In een video over je product of dienst, wil je graag alles vertellen. Wat kan men met je dienst, waarom is je product zo goed en waarom doe je het beter dan de concurrent? Helaas haken kijkers snel af wanneer zij in een video gebombardeerd worden met informatie. In plaats van een sales-pitch kun je je video beter inzetten met behulp van storytelling. Zo is storytelling voor de kijker niet alleen leuker om naar te kijken, maar kan het er ook voor zorgen dat de kijker een positiever gevoel krijgt bij je merk.

Een goed voorbeeld wordt gegeven door Google. Zij hadden hun dienst kunnen presenteren als de zoekmachine met het meest efficiënte zoekalgoritme. In plaats daarvan hebben ze ervoor gekozen om storytelling in te zetten, zodat iedereen direct weet wat ze aan Google hebben.

De ingrediënten van een goed verhaal

We zijn eigenlijk allemaal wel bekend met storytelling, onder andere door de films en series die we kijken. Goede storytelling zorgt ervoor dat we meeleven met een persoon of bepaalde scenario’s herkennen uit ons eigen leven. Doordat iemand een verhaal als persoonlijk opvat, wordt diegene veel meer geraakt. De basis van zo’n verhaal is eigenlijk heel eenvoudig, deze bestaat namelijk uit:

  • een heldere introductie;
  • een hoofdrolspeler met een duidelijk doel;
  • obstakels die ervoor zorgen dat het doel lastig te bereiken is;
  • de druppel die de emmer doet overlopen;
  • de oplossing.

Bovendien wil je een verhaal herkenbaar maken voor de kijker. Door een USP van je product of dienst uit te lichten, en als oplossing voor een herkenbaar probleem te formuleren, zal je verhaal de kijker veel meer aanspreken. Dus in plaats van ‘allesreiniger is de totaaloplossing voor de grote schoonmaak’, kun je beter benadrukken dat men door de allesreiniger niet meer tien verschillende schoonmaakproducten nodig heeft. En weet je dat te gieten in een herkenbaar voorbeeld, dan ben je pas echt op de goede weg!

In dit voorbeeld van Lego komen vrijwel alle bovenstaande elementen van storytelling terug.

De vorm van het verhaal

Bij het lezen van een boek kan de lezer, geleid door het verhaal, zelf een beeld vormen. Bij video werkt dat uiteraard niet zo. Het mooie van video is dat je niet vast zit aan één verhaal. Een verhaal kan letterlijk uitgebeeld worden, zoals we zien in films. Maar een verhaal kan ook puur verteld worden, door het afnemen van een interview bijvoorbeeld. Wanneer je klant een verhaal vertelt over hoe je product of dienst zijn bedrijf heeft geholpen, raakt een kijker overtuigd van jouw kunnen en doen. Hoe realistischer dat verhaal verteld wordt, hoe effectiever.

Een verhaal kan echter ook nog op een andere manier verteld worden. Met behulp van video-animatie bijvoorbeeld. Ook met animatie is het mogelijk om een verhaal letterlijk uit te beelden. Elementen die je extra wilt benadrukken, kun je in een animatie zelfs perfect uitlichten. Maar met animatie kun je ook twee verhalen in één vertellen. Met de voice-over vertel je bijvoorbeeld een unique selling point (USP) van je product of dienst, terwijl de animatie je USP nog eens benadrukt met een sprekend voorbeeld. Of de animatie wordt ingezet om een metafoor uit te beelden. Wanneer je het hebt over een IT-manager die het overzicht kwijtraakt, kan de animatie bijvoorbeeld een boer uitbeelden die zijn kippen kwijt is. En als je oplossing het structureren van processen is, dan kan de boer zijn kippen bijvoorbeeld gekleurde T-shirts aantrekken. Door een vreemde twist, kan je video veel beter opvallen en onthouden worden. Zorg er wel voor dat in een metafoor uniformiteit is, zodat de IT-manager (de boer in de animatie) niet ineens zowel de directeur als de werknemer uitbeeldt.

Bekijk eens de video die wij voor NewHeap hebben geproduceerd. Herken je de metafoor?

Whitepaper: De uitleganimatie uitgelegd

Een uitleganimatie – de naam zegt het al – is een animatievideo waarin je op een effectieve manier je bedrijf, product, website, app en andere zaken uitlegt. In de whitepaper ‘De uitleganimatie uitgelegd’ wordt verteld wat een uitleganimatie precies is en zie je hoe het proces van het ontwikkelen van een animatievideo verloopt.

Neem contact op