Dat online video enorm aan populariteit heeft gewonnen hoeven we je vast niet meer te vertellen. De voordelen van video ten opzichte van andere contentvormen zijn inmiddels bekend bij de meeste marketeers. Een beetje marketeer weet echter dat je je alleen kunt blijven onderscheiden door op zoek te blijven gaan naar vernieuwende contentvormen. En dat is precies waar deze blog over gaat. Er staat op dit moment namelijk wat te gebeuren op het gebied van videomarketing en dit heeft alles te maken met de introductie van interactieve video!

Even terug naar de basis

Om nog even terug te komen op de algemene voordelen van video ten van opzichte andere vormen van content, zoals tekst en stilstaande afbeeldingen: de combinatie van audio en visuele elementen maakt het mogelijk om in korte tijd en op een aantrekkelijke en opvallende manier een verhaal over te brengen aan je publiek. Video speelt in op de behoefte van de consument om snel informatie te vergaren. Hoewel het geschikte middelen zijn om je verhaal te doen, heeft een uitleganimatie, een referentieverhaal of een promovideo een aantal beperkingen. Buiten het kunnen pauzeren, vooruit- en terugspoelen, vindt er namelijk geen interactie plaats. De kijker is dus passief. Dit verandert compleet met de introductie van interactieve video.

Interactieve video in het kort

Interactieve video is een nieuwe techniek, waarbij de kijker bijvoorbeeld kan bepalen wat hij te zien krijgt of wat er gebeurt in de video. Door te klikken op buttons die in de video verwerkt zijn, kan de wending van het verhaal worden beïnvloed. Een ander voorbeeld hiervan is een video met invulbare tekstvelden. Kortom, de kijker wordt volledig betrokken bij het verloop van de video. Interactieve video maakt het onder andere mogelijk om een video te personaliseren, data te verzamelen, leads te genereren, producten te verkopen en meer. En dit alles vindt volledig plaats binnen het videoscherm.

Interactieve video in actie

Na het lezen van de beschrijving van interactieve video zul je er wellicht niet direct een beeld bij kunnen bedenken. Het is een concept dat daarom misschien beter kan worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Laten we er daarom een aantal bekijken.

1. Warner Bros | Focus
Ken je de film Focus met onder meer Will Smith en Margot Robbie? Om bekendheid te creëren rolde Warner Bros een slimme campagne uit met een interactieve video als basis. In de video kan de kijker zelf beslissingen nemen op basis van enkele opties. Het verloop van de video wordt bepaald aan de hand van de keuzes van de kijker.


2.) Major Lazer | Know no Better

Een ander creatief voorbeeld van interactieve video is de muziekvideo van Major Lazer voor hun single Know no Better. In de video zie je een jongen die een doodnormale dag meemaakt, maar door op het scherm te klikken, kun je als kijker steeds switchen tussen de realiteit en de droom van de jongen. Dit geeft een erg bijzonder effect.


3.) Deloitte | Will you fit into Deloitte?

In deze video bekijk je een gemiddelde werkdag door de ogen van een werknemer van Deloitte. Er vinden enkele gebeurtenissen plaats en als kijker kun je beslissen hoe de werknemer hierop reageert. In plaats van een oppervlakkige wervingsvideo, laat deze video op een interactieve manier zien of je uit het juiste hout gesneden bent om te solliciteren bij Deloitte.

Steeds toegankelijker

Interactieve video lijkt misschien nog ontoegankelijk en bovendien veel te duur voor jouw organisatie. Maar hier begint langzaam verandering in te komen. De technologie is niet langer alleen beschikbaar voor organisaties met torenhoge budgets, maar ook voor kleinere organisaties en startups.

Interactieve video iets voor jou?

We vertellen je graag over de mogelijkheden van interactieve video. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@studiopicxel.nl of 026-7999066.

Whitepaper: De uitleganimatie uitgelegd

Een uitleganimatie – de naam zegt het al – is een animatievideo waarin je op een effectieve manier je bedrijf, product, website, app en andere zaken uitlegt. In de whitepaper ‘De uitleganimatie uitgelegd’ wordt verteld wat een uitleganimatie precies is en zie je hoe het proces van het ontwikkelen van een animatievideo verloopt.

Neem contact op