Dagelijks worden, alleen op Facebook al, maar liefst 8 miljard video’s bekeken. Niet zo gek dus dat de ontwikkelingen omtrent videomarketing de laatste tijd erg hard gaan. Zo maken steeds meer apps en websites gebruik van verschillende videofuncties, en blijft ook adverteren met video erg populair en relatief goedkoop. In deze blog laten we verschillende trends op het gebied van onlinevideo-marketing zien.

Mobiel vs desktop

2016 was het jaar waarin mobiel internetgebruik desktopgebruik oversteeg. Meer dan de helft van de YouTube-video’s bekeken in 2016 werden gestreamd op een mobiel apparaat. Dat is een hoop, gezien er dagelijks maar liefst vijf miljard YouTube-video’s bekeken worden. Hierdoor is het dus van enorm belang dat video’s makkelijk toegankelijk zijn via mobiele apparaten. Waar VVS, het ‘vertical video syndrome’, voorheen gezien werd als grootste schande op het gebied van online video, wordt het steeds meer geaccepteerd. Het lijkt een kleine handeling, maar het scheelt de kijker het draaien van zijn telefoon wanneer de video op bijvoorbeeld Facebook bekeken wordt.

Facebook vs YouTube

Door de almaar stijgende populariteit van video als informatiebron is Facebook de strijd aangegaan met YouTube. Facebook biedt steeds meer videofuncties aan. Zo wordt het gemak waarmee video’s (automatisch) worden afgespeeld steeds groter, kun je tegenwoordig ook op Facebook ‘live’ gaan en heeft Facebook Messenger onlangs een nieuwe Snapchat-achtige verhaalfunctie toegevoegd. Naar verwachting zal deze strijd tussen YouTube en Facebook nog heviger worden.

Socialvideo-advertenties

Mede door de hevige strijd tussen Facebook en YouTube zijn video advertenties relatief goedkoop en bewezen effectief gebleken. De click through rate (CTR) van een video advertentie is aanzienlijk hoger dan de CTR bij tekstadvertenties. Video advertenties worden niet alleen gebruikt om producten te verkopen. Video biedt uitstekende mogelijkheden voor branding. In dit voorbeeld van ING worden nostalgische gevoelens opgeroepen door situaties van vroeger en nu te vergelijken, maar er wordt geen actie of korting aangekondigd. Hiermee wil ING vooruitgang communiceren.

Persoonlijke video’s

Een andere manier waarmee bedrijven tegenwoordig branding toepassen, is persoonlijke video’s. In onderstaande video is te zien hoe Philips probeert een gezicht te geven aan zijn merk. In het geval van Philips is het een superheld die ramen wast. Deze superheld maakt op een simpele manier vervelende dingen (ziek zijn) een stukje beter. Daarmee wil Philips de boodschap overbrengen dat ze technologie in gezondheidszorg zien als een manier om iemands leven een stukje beter te maken. Het feit dat de hoofdpersoon een ramenwasser is, heeft in principe niks met Phillips te maken.

Socialvideo-campagnes

Tegenwoordig worden video’s niet allen gebruikt ter ondersteuning van een campagne. Video’s kunnen de basis zijn van een campagne op zich. Door een soort miniserie te maken, helpt klanten uit te kijken naar de volgende video en dus te binden met je merk. De meeste van deze campagnes gaan hierbij crossmediaal. Het is dus niet alleen maar een video op Facebook delen, maar ook andere kanalen zoals Instagram, Twitter, Snapchat en zelfs klassieke media zoals tv en radio spelen hierbij een belangrijke rol. Een goed voorbeeld hiervan is CokeTV. CokeTV is een campagne van Coca Cola waarbij elke woensdag en vrijdag een video online komt. In deze video’s gaan verschillende vloggers op stap om alledaagse saaie momenten leuk te maken door ‘positive pranks’. Hiermee willen ze aansluiten op de huidige slogan ‘taste the feeling’ en de kijker een positief gevoel geven bij het kijken van deze video’s.

Prijs online video wordt lager

Hoewel er nog steeds bedrijven zijn die niet aan video marketing doen, wordt de druk om bij te blijven steeds groter. De concurrentie in online video marketing wordt steeds groter waardoor de prijs omlaag zal gaan.

Drones, virtual reality en 360

De video-industrie vindt zichzelf telkens opnieuw uit door het gebruiken van nieuwe technieken. Denk hierbij aan het filmen met drones waardoor zonder helikopter mooie shots vanuit de lucht gemaakt kunnen worden. Daarnaast is 2016 het jaar geweest van virtual reality (VR) waarbij door middel van een VR-bril een hele wereld om de persoon heen gecreëerd kan worden. Ook worden op Facebook en YouTube 360-graden video’s gedeeld. Door middel van het draaien van een mobile device (of met de muis op een desktop) kan de kijker in 360 graden om zich heen kijken. Hiermee neemt de interactiviteit tussen medium en kijker toe.

Live-video

Tegenwoordig heeft vrijwel ieder socialmedia-kanaal, zoals Facebook, Twitter (via Periscope), YouTube en Instagram wel een live-optie. Live video’s kunnen gebruikt worden door individuen, vloggers en bedrijven, maar ook door nieuwszenders. Zo maakte de NOS op de laatste verkiezingsdag gebruik van YouTube om het slotdebat uit te zenden, en gebruikt de BBC ditzelfde medium om live verslagen te doen van ‘breaking news’. Ook Gaia Zoo in Kerkrade maakte gebruik van live video, om de geboorte van een dwergnijlpaardje te streamen. Het is de meest pure vorm van video, zonder knipjes of videobewerking. Hiermee is ook de mate van interactiviteit live. Reacties onder video’s kunnen niet gefilterd worden, en vergt een snelle reactietijd van de uitzender.

How to-video’s

Een van de meest bekende en klassieke vormen van online video zijn how to-video’s. Al sinds de start van YouTube, meer dan tien jaar geleden, worden deze video’s gecreëerd. Maar ook deze klassieke video’s maken ontwikkelingen door: ze worden steeds korter. Waar men vroeger naar een tien minuten durende video keek hoe iemand een recept in elkaar zette, worden deze video’s tegenwoordig veel beter bekeken als ze korter zijn. De video’s van YouTube-kanaal Tasty bijvoorbeeld zijn vaak niet langer dan anderhalve minuut per recept. Toch weet de kijker binnen die tijd hoe hij zelf dat heerlijke gerecht in elkaar kan zetten. Tien jaar geleden was het voorzien van informatie hoofdzaak bij how to-video’s, maar tegenwoordig staat het inspireren van de kijker bovenaan. Wanneer de kijker geïnspireerd raakt, zal deze de content meer en vaker delen en sneller terugkeren om opnieuw inspiratie op te doen.


Bronnen: Emerce, Marketingfacts, Frankwatching, Marketingonline

Whitepaper: De uitleganimatie uitgelegd

Een uitleganimatie – de naam zegt het al – is een animatievideo waarin je op een effectieve manier je bedrijf, product, website, app en andere zaken uitlegt. In de whitepaper ‘De uitleganimatie uitgelegd’ wordt verteld wat een uitleganimatie precies is en zie je hoe het proces van het ontwikkelen van een animatievideo verloopt.

Neem contact op