Video is fun. Promotionele videocontent is een laagdrempelige manier om je doelgroep aan te spreken. Dat hebben de meeste marketeers inmiddels ook door: steeds meer bedrijven kiezen voor videomarketing om de aandacht van de consument te trekken. Hoewel het ontzettend interessant is om je bezig te houden met videocreatie en het hippe filmpjes bezorgt, doe je dit niet puur voor de lol. Videocontent moet iets opleveren, zoals aandacht of leads voor je producten en diensten. Hoe zorg je ervoor dat je video’s niet staan te verpieteren op YouTube en concrete resultaten oplevert? We geven je vijf tips om je beeldmateriaal zijn vruchten af te laten werpen.
1. Stel een duidelijk doel
Het gebruik van video is geen doel op zich: het is juist een middel om doelen mee te bereiken. Dat kan bijvoorbeeld het informeren en vermaken van je publiek zijn, het vergoten van je naamsbekendheid en, uiteindelijk, de aankoop van een product of dienst. Je kunt de realisatie van deze doelen echter niet allemaal tegelijk verzilveren met één enkele video. Zorg er daarom voor dat je één afgebakend doel hebt voordat je begint met het maken van een video. Dat kan het creëren van awareness voor je organisatie zijn, het bezoeken van een bepaalde pagina of een handleiding voor een specifiek product.
2. Bepaal de doelgroep
Voor wie is je video bedoeld? Ook hier geldt dat je niet iedereen kunt bereiken met één video. Bepaal daarom de doelgroep die je ermee aan wil spreken. Deze hangt vaak nauw samen met de doelgroep van je producten, maar soms betreft het slechts een specifiek deel daarvan (bijvoorbeeld alleen vrouwen, 65-plussers, gebruikers van één productlijn, etc.). Zorg bij het maken van de video dat je doelgroep direct wordt aangesproken met een boodschap, stijl en tone of voice die voor hen interessant is.
3. Stel je verspreidingskanalen vast
Bij het vaststellen van de doelgroep hoort ook het bepalen van de door hen gebruikte kanalen. Waar houdt je publiek zich op in het medialandschap? Wanneer je de video’s alleen op YouTube zet zal dat waarschijnlijk niet voldoende zijn om een omvangrijk publiek aan te spreken, tenzij je al een populair kanaal bezit met een groot aantal volgers. Zoek dan ook het juiste platform bij de juiste boodschap. Een formele, zakelijke boodschap zal het vooral goed doen op LinkedIn, waar Instagram of Twitter meer is weggelegd voor een relatief informele en vlotte boodschap.
4. Zorg voor een conversiemogelijkheid
Wanneer je de videocontent voorziet van een call-to-action, maak je het effect van deze content direct meetbaar. In de call-to-action kun je bijvoorbeeld verwijzen naar je website, een speciaal ingerichte landingspagina, een socialmedia-platform of opvolgende content. Met behulp van het programma Wistia kan er bijvoorbeeld een contactformulier toegevoegd worden aan je video’s. Door een opvolglink toe te voegen, geef je de kijkers de mogelijkheid meer informatie op te doen over je bedrijf en meer betrokken te raken bij je producten en diensten. Bovendien meet je door het aantal ‘clicks’ of je videomarketingstrategie werkt.
5. Je video staat online. En nu?
Videostreamingplatformen zoals YouTube, Vimeo en Wistia bieden allerlei handige statistieken over de performance van je video’s en je kijkers. Zo zie je bijvoorbeeld welke delen van je video’s het meest bekeken worden, maar ook wanneer je kijkers wegklikken. Met behulp van deze informatie kun je de videocontent meer aanpassen op het gedrag van je kijkers.
Wil je meer lezen over videomarketing? Download het e-Book: Videomarketing, wat is het en wat maakt het zo succesvol? door het formulier rechts in te vullen
e-Book: Videomarketing
